Qin Na (擒拿)

Arta prinderii și a controlului

Despre Qín Ná (擒拿)

Scurt istoric al Wing Chun

Ce este Qín Ná (擒拿)

Ce înseamnă și cum se utilizează Qín Ná (擒拿).

Generalități

În limba chineză, cuvântul „Qín (擒)” înseamnă „a apuca, a prinde”, conotația fiind însă una marțială, iar cuvântul „Ná (拿)” înseamnă „a controla”. Prin urmare, „Qín Ná (擒拿)” s-ar traduce prin „arta prinderii și controlului adversarului” și nu reprezintă o artă marțială în sine, ci o componentă a celor mai multe arte marțiale chinezești.

De foarte multe ori, stilurile chinezești de luptă se recunosc după componenta lor principală, anume după tehnicile de lovire, împingere, presare, lovire cu piciorul etc. În realitate, aceasta este doar prima dintre cele trei componente ale oricărui stil chinezesc, cea mai spectaculoasă, deoarece contactul cu adversarul este foarte scurt, iar puterea este explozivă. A doua componentă, numită „Shuāi Jiǎo (摔角)”, conține procedee destinate dezechilibrării adversarului și aducerii lui la sol și includ tehnici de secerare sau piedici, răsuciri ale corpului sau chiar împingeri, iar cea de-a treia componentă este „Qín Ná (擒拿)”, ce cuprinde tehnici de prindere, specializate în controlul și blocarea articulațiilor adversarului, a mușchilor și a tendoanelor.

Această separație între componenta de bază și cele două componente secundare este valabilă doar în scop didactic, deoarece într-o situație de luptă stilul nu le distinge. Mai mult decât atât, pot exista tehnici care să nu presupună apucare și prindere, dar care pot pune presiune sau pot lovi nervii sau vasele de sânge, pot ataca punctele de pe meridianele energetice și lăsa oponentul imobilizat sau inconștient, toate acestea fiind reunite sub terminologia „Qín Ná (擒拿)”.

Așadar, dacă o tehnică poate imobiliza oponentul, fără a conta dacă se blochează articulația, dacă se amorțește sau paralizează o parte a corpului sau dacă îl lasă inconștient, acea tehnică este clasificată drept o tehnică „Qín Ná (擒拿)”. În linii mari, există tehnici Qín Ná (擒拿) de apucare, acele tehnici care controlează și blochează articulațiile sau mușchii și tendoanele oponentului, astfel încât adversarul nu se mai poate mișca, tehnici Qín Ná (擒拿) de presiune, ce paralizează sau amorțesc membrele, conducând chiar la pierderea cunoștinței și, în cazuri extreme, la moarte și tehnici Qín Ná (擒拿) de lovire, de obicei mortale, aplicate în punctele vitale.

În orice stil de arte marțiale chinezești, componenta Qín Ná (擒拿) are, la rândul ei, 5 mari domenii:

  • Fēn Jīn (分筋) – tehnici de separare sau de rupere a mușchilor/tendoanelor, inclusiv „Zhuā Jīn (抓筋)” – prinderea, apucarea și strângerea mușchilor și tendoanelor.
  • Cuò Gǔ (错骨) – tehnici de dislocare a oaselor.
  • Bì Qì (閉氣) – tehnici de sufocare și ștrangulare, care blochează respirația.
  • Diǎn Mài (點脈 Duǎn Mài sau Dim Mak) – tehnici de întrerupere a fluxului venos sau arterial.
  • Diǎn Xué (點穴 Duǎn Xué sau Dim Mak) – tehnici de presiune pe punctele meridianelor energetice, inclusiv „Ná Xué (拿穴)” – prinderea punctelor.

Primele trei domenii sunt relativ ușor de însușit, deoarece teoria corespunde concepției occidentale și nu necesită decât foarte mult exercițiu și un pic de forță musculară. Ultimele două domenii, cele care țin de Diǎn Mài (點脈) sau de Diǎn Xué (點穴) necesită cunoștințe avansate privind meridianele energetice și localizarea punctelor de presiune, dezvoltarea energiei interne Qì (氣) și a forței marțiale Jìn (勁), precum și tehnici speciale de presiune. La acest nivel învățarea are loc numai sub îndrumarea unui maestru, deoarece majoritatea pot cauza cu ușurință moartea și numai în condițiile în care elevul este de încredere și are o bună moralitate.

Design Idea

Cu ce ne ajută Qín Ná (擒拿)

Beneficii ale practicării Qín Ná (擒拿)

Beneficii pe plan psihic

Prin natura sa, practica Qín Ná (擒拿) nu este lipsită de durere și, din cauza specificului tehnicilor executate, accidentările pot fi frecvente și destul de serioase dacă nu se respectă strict principiile, dar asta nu înseamnă că Qín Ná (擒拿) nu are beneficii pentru sănătatea mintală și cea fizică.

  • În primul rând, întărește capacitatea de concentrare și de conștientizare (mindfullness). Deveniți mai conștienți de prezența corpului într-un spațiu, de poziționările și unghiurile greșite care vă pot pune în pericol mușchii, tendoanele și articulațiile. Văzând care este unghiul optim, acela care provoacă daune maxime adversarului, învățăm să ne și ferim de el, să evităm să ajungem într-o astfel de situație. Uneori durerea devine cel mai bun profesor. Indiferent dacă se practică arte marțiale sau sporturi, chiar dacă nu sunt sporturi de luptă, peste 80% dintre accidentări apar la nivelul articulațiilor din cauza poziționării incorecte și a unei forțe aplicate asupra articulației la un unghi nepotrivit. Cu ajutorul Qín Ná (擒拿) putem învăța corpul să evite sau să iasă din astfel de situații.
  • În al doilea rând, se întărește rezistența psihică și voința. Fiind o practică dureroasă încă de la primul contact, tendința naturală va fi cea de evitare, deoarece mintea încearcă întotdeauna să nu iasă din zona sa de confort. Din păcate, viața este ea însăși dureroasă, iar practicantul Qín Ná (擒拿) nu are de luptat atât cu durerea fizică pe care i-o provoacă tehnica, ci mai mult cu propriile sale „minți”, deoarece, conform filozofiei chineze, oamenii au o minte emoțională (Xin), cea cu care luptăm și o minte rațională (Yi), cea care luptă. La omul obișnuit, mintea emoțională este mult mai puternică, deoarece ea îl îndeamnă să se ia după emoții, după simțuri, după plăceri. Mintea emoțională este cea care-l determină pe om să fumeze, deși conștientizează că se distruge, să consume alcool în exces, să se drogheze, să se dedea plăcerilor extreme și așa mai departe. Tot mintea emoțională, când se confruntă cu durerea, determină practicantul să abandoneze. Dacă însă perseverează, atunci mintea rațională (Yi) preia controlul, aspect care se va manifesta în toate activitățile cotidiene, dezvoltându-se o voință foarte puternică. Când practicați Qín Ná (擒拿) știți deja că va fi dureros, însă va trebui să vă învingeți această durere pentru a învăța, va trebui să vă auto-depășiți în permanență, cunoscându-vă, în același timp, din ce în ce mai bine.
  • Practica Qín Ná (擒拿) dezvoltă cunoștințele. Pentru a deveni eficient este foarte important să cunoașteți atât mecanica mișcării corpului uman, cât și corpul energetic uman. Studiul meridianelor, a calendarului circulației energiei, a localizării și adâncimii punctelor fac parte integrantă din Qín Ná (擒拿), alături de elementele de anatomie. Cunoștințele de medicină tradițională sunt la fel de importante, deoarece, la practicile Diǎn Xué (點穴), Diǎn Mài (點脈) sau chiar Bì Qì (閉氣), involuntar se pot produce accidente foarte grave, dar care, din fericire, pot fi tratate prin medicina tradițională. Din nefericire, medicina occidentală vizează aproape exclusiv corpul fizic și ignoră corpul energetic al ființei umane, de aceea unele boli nu se pot trata, iar anumite tehnici din Diǎn Xué (點穴) pot îmbolnăvi grav o persoană fără ca medicina occidentală să poată interveni.
  • Antrenează echilibrul mental. Deoarece mintea guvernează trupul, nu putem avea stabilitate fizică și echilibru fizic în luptă dacă nu avem stabilitate și echilibru mental. Dacă mintea este confuză, împrăștiată, temătoare, asta nu doar că vă va afecta deciziile în viață, ci va distruge și echilibrul fizic, de aceea mintea trebuie să fie fermă, echilibrată, stabilă. În Qín Ná (擒拿), de cele mai multe ori se aduce adversarul la sol, asta însemnând că antrenamentul vizează găsirea propriului echilibru și a propriei ancorări și apoi încercarea de a distruge echilibrul și ancorarea oponentului, din acest motiv maeștrii distrug coordonarea fizică a adversarilor nu prin forță fizică, ci atacându-le spiritul.
Design Idea
Design Idea

Cluburi în România

Clubul Sportiv „Marea Neagră” - Constanța

Pentru moment, sala din Constanța nu este activă. Revenim cu detalii în cel mai scurt timp

Instructori