Aplicații ale principiilor Yin Yang în medicina tradițională

yinyang

Teoria Yin Yang și medicina tradițională chineză

  Medicina tradițională chineză are 3 mari baze teoretice: teoria Yin-Yang , teoria celor 5 elemente și teoria energiei interne (Qi) . Teoria Yin-Yang Conceptul Yin-Yang reprezintă cel mai important element al medicinei tradiționale chineze, totul reducându-se, de fapt, la acesta, fiind un concept foarte simplu, dar și foarte profund. Yin-Ya...
https://www.gongfu.ro/index.php/blog/entry/teoria-yin-yang-si-medicina-traditionala-chineza

Opoziția Yin Yang 

Se reflectă prin opoziția structurii corpului, opoziția organelor și, mai ales, prin opoziția Yin Yang a simptomatologiei, orice simptom reducându-se, în esență, la această dualitate. În acest sens, diagnosticul se poate pune având ca punct de plecare următoarele repere calitative:

  • Yang – foc, căldură, agitație, uscăciune, greutate, excitabilitate, rapiditate, lipsă de consistență, de substanță, transformare, schimbare
  • Yin – apă, răceală, calm, umiditate, ușurare, inhibiție, încetinire, consistență, conservare, stocare, persistență

1. Opoziția Foc-Apă 

Este una dintre cele mai importante și cele mai frecvente dualități în medicina chineză, chiar dacă, de fapt, derivă din teoria celor 5 elemente. Echilibrul apă-foc în organism este crucial pentru sănătate.

  • Focul este necesar proceselor fiziologice, reprezentând flacăra care susține viața și toate mecanismele metabolice. Focul fiziologic contribuie la asigurarea bunei funcționări a inimii și minții, încălzește splina pentru a transforma și transporta energia, stimulează funcția intestinului subțire pentru a separa nutrienții, încălzește vezica și regiunea inferioară a triplului încălzitor pentru a excreta fluidele și furnizează căldura necesară circulației sângelui. Dacă se reduce focul fiziologic, apare depresia nervoasă, deoarece este afectată mintea, apar edeme deoarece excreția fluidelor nu se poate realiza, iar pentru că uterul se răcește, apar probleme de infertilitate.

Acest foc fiziologic poartă numele de „Focul Porții Vieții (Ming Men)" și are originea în rinichi, de aceea, atunci când este redus, se stimulează punctul Tài Xī (太谿) – Torentul suprem (KI-3) de pe meridianul rinichiului și punctul Mìng Mén (命門) – Focul vieții (Du-4) de pe meridianul vasului guvernator.

  • Apa are rolul de a umezi și răci corpul, de a elimina căldura declanșată de procesele fiziologice, contrabalansând efectul focului, originea apei fiind tot în rinichi. De aceea echilibrul dintre cele două este esențial și contribuie la buna funcționare a tuturor proceselor. Atunci când focul scapă de sub control, tinde să se ridice, producând manifestări la nivelul părții superioare a trupului și la nivelul capului (dureri de cap, ochi roșii, față roșie, sete). Când apa scapă de sub control, are tendința de a coborî, cauzând edeme ale picioarelor, urinare excesivă sau incontinență

2. Opoziția căldură-răceală 

Excesul de Yang se manifestă prin căldură, persoanele având temperatură, în timp ce excesul de Yin se manifestă prin răceală, persoanelor fiindu-le frig, având extremitățile reci.

3. Opoziția roșeață-paloare 

Înroșirea indică un exces de Yang (sau un deficit de Yin), iar paloarea reprezintă un semn al excesului de Yin (sau al deficitului de Yang)

4. Opoziția agitație-catatonie 

Starea de agitație, insomnie, nervozitate sau tremur indică excesul de Yang. Pe de altă parte, catatonia, comportamentul liniștit, imobilitatea, somnolența arată un exces de Yin.

5. Opoziția uscăciune-umiditate

Simptomele de uscăciune, cum ar fi gâtul, ochii sau gura uscată, uscăciunea pielii sau constipația arată un exces de Yang (sau un deficit de Yin), în timp ce simptomele „umede", cum ar fi lăcrimarea excesivă, curgerea nasului, apariția coșurilor, furunculele, diareea sau scaunul foarte moale arată un exces de Yin (sau deficit de Yang)

6. Opoziția duritate-moliciune

Nodulii, umflaturile sau alte zone dure apar din cauza unui exces de Yang, în timp ce zonele excesiv de moi apar din cauza excesului de Yin.

7. Opoziția excitație-inhibiție

De fiecare dată când o funcție se află în hiperactivitate, acest lucru indică un exces de Yang (spre exemplu tahicardia arată excesul de Yang la nivelul inimii), iar dacă se află în stare de hipoactivitate, vorbim despre un exces de Yin (spre exemplu bradicardia arată excesul de Yin la nivelul inimii).

8. Opoziția rapiditate-lentoare

Dacă mișcările persoanelor sunt rapide (de exemplu merge repede, vorbește repede etc.), acest lucru poate arăta un exces de Yang, în caz contrar, dacă mișcările sunt lente (merge încet, vorbește rar, etc.), ar pute fi semnele unui exces de Yin. Pe plan simptomatic, dacă simptomele debutează brusc și se schimbă rapid, ele indică o stare Yang, iar dacă apar progresiv, se modifică lent, arată o stare Yin.

9. Opoziția material-imaterial

Știm deja că Yang corespunde unde stări de agregare subtile, imateriale, în timp ce Yin se referă la o stare de agregare densă, materială. Atunci când Yang este normal, energia (Qi) va curge normal, fluidele se vor transforma și elimina. În caz contrar, energia (Qi) va stagna, fluidele nu se vor transforma și nici nu se vor elimina, prin urmare se va produce un exces de Yin. Din acest motiv, Yang asigură mișcarea, dinamica proceselor menținându-le fluide și armonizate, imateriale și subtile. Dacă Yin este în exces, fluiditatea și dinamica proceselor se reduce, energia (Qi) se condensează și devine materie.

10. Opoziția transformare-conservare

Yin corespunde conservării și stocării, reflectate în organele de tip Yin, acelea care stochează sângele, fluidele corporale și energia (esența). Yang corespunde transformării și schimbării, materializate în organele te tip Yang, acelea care se umplu și se golesc în mod constant și care transformă, transportă și excretă.

În starea de sănătate, Yin și Yang se află într-un echilibru dinamic perfect, astfel încât nu pot fi identificate ca entități separate, așadar nu se poate observa nimic în neregulă din punct ce vedere simptomatologic. Dacă acest echilibru este perturbat, atunci entitățile Yin și Yang se separă, una dintre ele predominând. Astfel, spre exemplu, culoarea feței devine prea palidă (exces de Yin) sau prea roșie (exces de Yang), urina devine concentrată, puțină și colorată (exces de Yang) sau, din contra, abundentă și foarte diluată (exces din Yin) etc. Așadar, putem concluziona că toate simptomele sunt, în ultimă instanță, expresia unui dezechilibru între Yin și Yang, manifestările clinice putând fi clasificate astfel:

  • Manifestări Yang – boli acute, debut brusc, evoluție patologică rapidă, temperatură, membre și corp foarte calde, insomnie, neliniște, agitație, căldură (doarme dezbrăcat și întins), față roșie, preferă băuturi reci, vorbește mult și tare, respirație grea, sete, urină colorată, constipație, limbă roșie acoperită de cruste galbene, puls puternic.
  • Manifestări Yin – boli cronice, debut gradual, evoluție patologică lentă, răceală (doarme îmbrăcat, învelit, ghemuit), membre și corp foarte reci, somnolență, lentoare, față palidă, preferă băuturile fierbinți, voce slabă, preferă să tacă, respirație superficială și slabă, nu-i este sete, urină decolorată, scaune moi (diaree), limbă pală, puls slab.

Teoria Yin-Yang este însă prea generală pentru a furniza repere concrete de tratament, din acest motiv, ea este combinată cu teoria celor 8 principii și cu modelul organelor interne astfel încât să poată fi aplicată în practică. Spre exemplu, fața roșie indică un exces de Yang, însă nu putem ști sursa acestui exces. Poate fi exces de Yang cu Yin normal sau poate fi deficit Yin, situație în care Yang pare în exces. De asemenea, poate proveni de la „Ficat-Foc", „Inimă-Foc", „Plămâni-Căldură" sau „Stomac-Căldură", fiecare dintre aceste situații presupunând tratamente diferite.

Interdependența Yin Yang

Toate procesele fiziologice care se petrec în organism reprezintă rezultatul opoziției dintre Yin și Yang, dar și al interdependenței dintre acestea, deoarece Yin nu poate exista separat de Yang sau invers, acest lucru fiind reflectat în funcționarea organelor interne.

Funcționarea organelor Yin diferă foarte mult de funcționarea organelor Yang, chiar dacă depind unele de altele. Astfel, organele Yin depind de cele Yang deoarece acestea produc sânge și energie (Qi) ca urmare a transformării alimentelor. Reciproc, organele Yang depind de cele Yin deoarece acestea le hrănesc cu sânge și esența stocată.

Din punct de vedere al medicinei tradiționale chineze, orice organ are o structură, reprezentată de organul însuși și de sângele și fluidele conținute în el și o funcție, care afectează și este afectată de structură. Ficatul, spre exemplu, are o structură reprezentată de organ ca atare și de sângele conținut, iar funcțiile țin de stocarea sângelui și de asigurarea unui flux constant de energie (Qi) în corp, asigurând astfel și fluxul sanguin, prin reglarea cantității de sânge aflat în circulație. Iată cum funcția ficatului susține structura sa. Pe de altă parte, pentru a îndeplini funcția, ficatul trebuie să fie hrănit cu sânge, acesta fiind modul în care structura ficatului susține funcția sa. Fără structură (componenta Yin), funcția (componenta Yang) nu se poate realiza, iar fără funcție, structura nu ar putea susține transformarea.

Consumul reciproc între Yin și Yang

Pentru a se păstra echilibrul, Yin și Yang se află într-o modificare continuă; pe măsură ce o componentă crește, cealaltă se consumă, precum în succesiunea zi-noapte sau în succesiunea anotimpurilor, Yin și Yang consumându-se reciproc, iar în corpul uman acest consum reciproc poate fi abordat din perspectivă fiziologică și din perspectivă patologică.

Consumul reciproc Yin-Yang este un proces normal din perspectivă fiziologică, asigură echilibrul dinamic și poate fi observat în toate procesele (transpirație, termoreglare, respirație, urinare, ciclu menstrual etc.).

În ciclul menstrual, de exemplu, perioada foliculară corespunde primelor două faze caracterizate prin scăderea Yang și creșterea Yin (mai precis prin consumul Yang și creșterea Yin), astfel încât la finalul perioadei foliculare Yin atinge maximum și Yang minimum. În perioada luteală, Yang începe să crească și consumă Yin, la finalul perioadei Yang atingând maximum și Yin minimum.

Exemplificarea ciclului menstrual din perspectiva teoriei Yin Yang

Consumul reciproc Yin-Yang poate fi explicat și în relația cu mediul. Spre exemplu, vara predomină căldura (Yang), timp în care transpirăm mult (Yin) pentru a ne răcori (pentru a consuma Yang). Iarna predomină frigul (Yin), iar atunci când de este frig, începem să tremurăm (Yang) pentru a produce căldură (consumăm Yin).

Din perspectivă patologică, o componentă poate crește peste limitele normale și consumă în exces cealaltă componentă. Spre exemplu, în cazul unei infecții, excesul de Yang poate duce la creșterea temperaturii, aceasta consumând Yin și determinând uscăciune și deshidratare. Acest nou „echilibru" nu mai este însă unul normal, fiziologic, ci un echilibru patologic, determinat de excesul de Yang, chiar în condițiile în care creșterea temperaturii înseamnă o luptă a organismului cu factorul patogen.

Teoria Yin Yang din perspectivă patologică presupune existența unui număr de 4 situații diferite: excesul de Yin, excesul de Yang, consumul de Yin și consumul de Yang, primele două conducând la consum de Yang, respectiv de Yin, iar ultimele două conducând la exces aparent de Yang, respectiv de Yin. Este foarte important să remarcăm că excesul de Yang și consumul de Yin nu înseamnă același lucru. Atunci când avem de a face cu exces de Yang, factorul declanșator este creșterea Yang peste limitele normale, ceea ce conduce (are drept consecință) consumul de Yin. În cazul consumului de Yin, factorul declanșator este scăderea Yin sub limita normală, ceea ce conduce (are drept consecință) la un aparent exces de Yang, acesta putându-se situa în limite normale.

Starea de echilibru dinamic (stânga) și excesul de Yin (dreapta) denumit și starea „Rece-Plin”
Excesul de Yang denumit și starea „Cald-Plin”

În echilibru dinamic, Yin și Yang asigură starea de sănătate și funcționarea optimă a organismului. Atunci când Yin se află în exces, când predomină frigul (răceala), fie din interior, fie din exterior, corpul începe să consume Yang, în special Yang din splină (Yang-Splină) formând așa-numita stare „Rece-Plin", „Rece-Excesiv" sau „Rece-Total".

Dacă Yang se află în exces, când predomină căldura (internă sau externă), corpul începe să consume Yin, mai exact fluidele sale, devenind uscat și formând așa-numita stare „Cald-Plin", „Cald-Excesiv" sau „Cald-Total".

Sunt cazuri în care Yin se află în limite normale, în timp ce Yang este în deficit, conducând la răceală, frig și alte simptome caracteristice excesului de Yin, doar că în situația de față ele nu sunt determinate de excesul de Yin, ci de deficitul de Yang, de aceea spunem că Yin se află doar într-un aparent exces, fiind foarte diferită de cazul prezentat anterior. De data aceasta cauza nu mai este reprezentată de Yin în exces care consumă Yang, ci de o scădere Yang sub limitele normale, formând starea „Rece-Gol".

Similar, Yang poate fi în limite normale, în timp ce Yin este în deficit, conducând la simptome specifice excesului Yang, precum febra. Cauza este aceeași, deficitul de Yin determină un aparent exces de Yang, acesta putând fi situat în limite normale, formând starea „Cald-Gol".

Corecta distincție între cele 4 stări este de o importanță crucială în aplicarea tratamentului, deoarece cazurile de exces, stările „Plin" necesită manevre speciale de dispersie energetică, în timp ce cazurile de consum, stările „Gol" presupun manevre speciale de tonifiere energetică atunci când se folosește presupunctura sau acupunctura.

Consumul de Yang, denumit și starea „Rece-Gol” (stânga) și consumul de Yin, denumit și starea „Cald-Gol” (dreapta)

Transformarea reciprocă Yin - Yang

 Cunoaștem că Yin se poate transforma în Yang și invers, această transformare fiind determinată de condițiile interne și de stadiul de dezvoltare, fiind dependentă, în primul rând, de factorul timp. Doar în momentul în care este atins un punct maximal, denumit punct de epuizare al unei componente, se începe transformarea în cealaltă componentă. De exemplu ziua nu se poate transforma în noapte oricând, ci doar în momentul în care s-a atins punctul său de epuizare, principul stadiului de dezvoltare fiind valabil la toate fenomenele.

În al doilea rând, transformarea reciprocă necesită și îndeplinirea condiției naturii interne a fenomenului. Spre exemplu, piatra nu se poate transforma în cărbune, în timp ce lemnul poate.

Înțelegerea principiilor transformării reciproce este foarte importantă în medicina tradițională chineză, mai ales sub aspect profilactic. Dacă înțelegem cum un lucru se transformă în opusul său, atunci vom putea evita unele transformări, prevenind apariția bolilor. De exemplu, munca excesivă (Yang) în absența odihnei conduce la un deficit de energie (Yin) în organism, consumul excesiv de alcool creează o stare euforică puternică (Yang), urmată rapid de epuizare și mahmureală (Yin), activitatea sexuală în exces (Yang) duce la epuizarea esenței (Yin) și așa mai departe, toate aceste transformări putând conduce la dezechilibre pe termen lung și la boală fizică sau psihică.

Transformarea reciprocă poate fi observată și în domeniul patologiei. De exemplu, frigul de afară poate invada corpul și, după un timp, se transformă în febră. Temperatura în exces consumă fluidele corpului și se transformă în arsură, iar exemplele pot continua.

Înțelegerea teoriei Yin Yang este absolut necesară învățării medicinei tradiționale chineze, furnizând baza acesteia, însă nu este, nici pe departe, suficientă, fiind mult prea generală. Din acest motiv, ea se va completa cu teoria celor 5 elemente și cu teoria energie vitale (Qi), pe care le vom prezenta în următoarele articole.

Niveluri de practicare a artelor marțiale
Teoria celor 5 elemente - Wǔ Xíng – 五行

Articole similare

 

Comentarii

Nu există niciun comentariu. De ce nu scrieți dumneavoastră unul?
Aveși deja un cont? Autentificați-vă aici
Guest
Luni, 25 Octombrie 2021
Dacă doriți să vă creați un cont, introduceți numele de utilizator, parola și numele dumneavoastră.

Imagine Captcha

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.gongfu.ro/