Despre Sun Tzu (孫子)

sun01
Sūn Zi (孫子)

Sūn Zi (孫子) este, poate, cel mai cunoscut strateg militar al tuturor timpurilor, lucrarea sa de referință, „Arta Războiului", fiind de actualitate și în ziua de astăzi. El a trăit între anii 544 și 496 înainte de Hristos, în perioada Dinastiei Zhou de Est (Dōng Zhōu 東周), mai exact în Perioada de Primăvară și Toamnă a acestei epoci. Numele său real a fost, de fapt, Sun Wu (孫武), mai târziu Chang Qing, Sun Zi fiind mai curând o formulă de respect, tradusă ca „Maestrul Sun" sau „Înțeleptul Sun".

Privind locul nașterii sale, în lucrarea „Analele de Primăvară și de Toamnă" (Chūn Qiū - 春秋) se susține că Sun Zi s-ar fi născut în regatul Qí (齊), pe malul Mării Galbene, la nord de Râul Galben, în timp ce în lucrarea „Notele unui Mare Istoric" (Tài Shǐ Gōng Shū - 太史公書), scrisă de istoricul chinez Sī Mǎ Qiān 司馬遷 (135 î.Hr. - 86 d.Hr.) se arată că Sun Zi s-a născut în regatul Wú (吳), pe malul Mării Chinei de Est, unde, în prezent, se află metropola Shanghai.

În orice caz, ambele surse sunt de acord că Sun Zi a trăit cu circa 500 de ani înainte de Hristos, fiind generalul regelui Hé Lǘ (闔閭) al regatului Wú (吳), întâlnirea lor făcând obiectul unei foarte cunoscute legende istorisită de Sī Mǎ Qiān 司馬遷

„Se povestește că regele Hé Lǘ, cunoscându-i scrierile, nu a avut de la început o prea mare încredere în teoriile lui Sun Zi și l-ar fi întrebat dacă poate face o demonstrație a artei de mișcare a trupelor. La răspunsul său afirmativ, dorind să-l șicaneze, regele l-ar fi întrebat dacă poate stăpâni și trupe formate din femei.

- Pot, ar fi spus Sun Zi, moment în care regele a poruncit să fie aduse 180 de femei de la curte, cu care Sun Zi ar fi format două companii. Unele surse afirmă că 180 de femei ar fi fost doar într-o singură companie, în total fiind 360 de femei. În orice caz, Sun Zi a pus drept comandanți de companie pe cele două concubine favorite ale regelui.

Le-a înarmat și le-a instruit, explicându-le care este mâna dreaptă, care este mâna stângă, care este fața, care este spatele, după care le-ar fi spus:

- Când vă comand „fața", vă întoarceți cu fața la mine, când vă comand „stânga", vă întoarceți la stânga, când vă comand „dreapta" vă întoarceți înspre dreapta, iar când vă comand „spate", vă întoarceți cu spatele spre mine. Ați înțeles?

- Am înțeles, au răspuns femeile, după care Sun Zi ar fi chemat călăul cu armele sale.

Ordinele au fost repetate de 3 ori, li s-a explicat încă de 5 ori, apoi s-a dat semnalul din tobe și s-a comandat „La dreapta!". Femeile au început să chicotească, moment în care Sun Zi ar fi spus:

- Dacă instrucțiunile nu sunt clare și ordinele nu au fost complet explicate, vina este a comandantului, apoi a repetat încă de 3 ori ordinele și a explicat încă de 5 ori, dând semnalul și comandând „La stânga!". Evident, femeile au început din nou să râdă.

- Dacă instrucțiunile nu sunt clare și ordinele nu au fost complet explicate, vina este a comandantului, a reluat Sun Zi, dar dacă instrucțiunile sunt clare și înțelese, iar ordinele nu sunt executate, conform legii acestea sunt crime din partea ofițerilor, ordonând decapitarea comandanților de companie, adică a concubinelor preferate.

Arta războiulu

De teamă că va rămâne fără favoritele sale, regele i-ar fi trimis imediat următorul mesaj lui Sun Zi:

- Sunt convins acum că generalul poate folosi trupe, nu mai e nevoie de nicio demonstrație. Dorința mea este ca ele să nu fie executate.

Răspunsul lui Sun Zi a fost unul pe măsură:

- Servitorul domniei voastre a primit de la domnia voastră învestitura de comandant-șef. Prin urmare, atunci când comandantul este în fruntea armatei, el nu este obligat să accepte toate ordinele suveranului, decapitând apoi concubinele și numind alți doi comandanți, dintre concubinele cu un rang inferior.

După această demonstrație, femeile au executat întocmai toate comenzile într-o liniște totală, iar Sun Zi i-a transmis regelui următorul mesaj:

- Acum trupele sunt în ordine, iar regele poate veni să le treacă în revistă. Ele pot acum fi folosite după voia regelui, fiind gata să treacă prin foc și prin apă.

- Generalul se poate acum retrage să se odihnească, spuse regele. Nu doresc să le inspectez.

După această primă întâlnire, Sun Zi ar fi fost numit general, acesta provocând statele învecinate și învingându-le"

Deoarece în multe dintre cronicile Perioadei de Primăvară și Toamnă numele de Sun Wu (孫武) nu apărea, cu toate că existau referiri la personalități mult mai puțin notorii, unii istorici din cel de-al doilea mileniu de după Hristos au început să se îndoiască de existența lui Sun Zi. Clarificarea vine tot în lucrarea lui Sī Mǎ Qiān 司馬遷, unde se vorbește despre „războinicul evaziv" (Xùn Wǔ 遜武), acesta fiind, de fapt, exact generalul Sun Wu (孫武).

Cele trei comori - Energia (Qì 氣)
Principii de bază ale artelor marțiale chinezești
 

Comentarii

Nu există niciun comentariu. De ce nu scrieți dumneavoastră unul?
Aveși deja un cont? Autentificați-vă aici
Guest
Luni, 25 Octombrie 2021
Dacă doriți să vă creați un cont, introduceți numele de utilizator, parola și numele dumneavoastră.

Imagine Captcha

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.gongfu.ro/