Dit Da Jow - Vinul de plante.

dit_da_jow

Ce este Dit Da Jow

Dit Da Jow, pronunțat „Ti Ta Giou”, în traducere aproximativă „vin din plante”, reprezintă un ingredient esențial pentru practica artelor marțiale și tratamentul leziunilor, fiind recomandat pentru reducerea durerii, pentru tratarea vânătăilor, a luxațiilor, entorselor etc., dar și pentru condiționare, adică pentru întărirea armelor naturale: pielea, mușchii, articulațiile și oasele în așa-numitele tehnici „palma de fier”, „pumnul de fier” sau „cămașa de fier”.

Dit Da Jow reprezintă o combinație de plante, în cantități foarte bine controlate, puse la macerat în alcool pentru o perioadă de cel puțin 6 luni. După perioada minimă de maturare se poate folosi ca un liniment aplicat pe piele și masat până se absoarbe complet. Perioada de 6 luni reprezintă un interval de timp minim pentru maturare, Dit Da Jow fiind precum vinul. Cu cât este mai vechi, cu atât este mai bun, acționând în principal în direcția reducerii inflamației, ameliorând umflăturile, sensibilitatea și mobilitatea zonei afectate și a creșterii circulației, aducând nutrienții necesari și mobilizând fluidele blocate în jurul leziunii, dar și prin concentrarea energiei interne în zona afectată, fapt care accelerează vindecarea.

Dit Da Jow se utilizează în China de peste 1000 de ani, în special de către luptători și artiștii marțiali, dar și de medicii tradiționali, cunoscându-se faptul că aceste discipline erau deseori înrudite. Rețetele au fost perfecționate în permanență, în special de către călugării budiști și cei taoiști, în prezent fiind aproape imposibilă o condiționare rapidă, eficientă și sigură în absența practicilor energetice și a tratamentului cu Dit Da Jow. Mai mult decât atât, cu ajutorul Dit Da Jow recuperarea după accidentări sau după supra-antrenament este mult accelerată, mobilitatea se câștigă mult mai ușor, iar pentru cei de vârsta a treia durerile articulare și nu numai sunt ameliorate destul de eficient.

Cum se prepară și cum se folosește Dit Da Jow 

 Se adună toate ingredientele și se cântăresc cu atenție, se toacă (nu în blender deoarece riscăm să se facă pudră) și se adaugă într-un borcan de circa 3,5 - 4 litri, de preferință colorat (ambră). Dacă borcanul este transparent se va înveli cu folie de aluminiu deoarece macerarea și păstrarea are loc la întuneric.

Se adaugă apoi alcool etilic (peste 50o), vodcă, gin etc. până la umplere, se închide ermetic cu un capac și se pune la întuneric. În primele zile ierburile vor absorbi alcoolul, astfel încât se completează, apoi se lasă la maturat 6 luni. Vă recomand să atașați o etichetă pe care să scrieți numele preparatului, data la care l-ați preparat și data de la care poate fi utilizat, în general cel puțin după 6 luni de la preparare.

După durata minimă de maturare, produsul se poate folosi. Din borcanul mare se extrage o cantitate mică de lichid și se filtrează folosind o sită fină (nu hârtie de filtru). Lichidul filtrat se introduce într-un recipient mic, de preferință colorat și prevăzut cu o pipetă din sticlă și se păstrează la întuneric.

Pentru a se folosi, se umple pipeta cam pe jumătate și se varsă lichidul în căușul palmei, după care se masează energic zona respectivă 2-3 minute până când lichidul se absoarbe complet în piele și pătrunde în țesuturile subcutanate. Dacă zona este sensibilă, masajul se va face progresiv, la început blând, apoi crescând presiunea treptat, deoarece Dit Da Jow are și un efect analgezic. După ce lichidul s-a absorbit complet, se repetă operațiunea cu o nouă doză. Pentru rezultate optime se aplică de 3 ori pe zi.

Qi Li San - Formula de bază Wing Chun  

Este una dintre formulele de bază folosite pentru prepararea Dit Da Jow în sudul Chinei, mai ales pentru întărirea pumnilor practicanților de Wing Chun. Prin adăugarea altor ierburi pot rezulta formule mai complexe și, desigur, mai eficiente. Rețeta este următoarea:Xue Jie (Rășină din sânge de dragon) - 113 grame: Se mai numește și gumă de calamus, daemonorops draco sau sanguis draconi și reprezintă o secreție lipicioasă a fructului și a frunzelor plantei Daemonorops. Are un gust dulce-sărat și energie neutră, fiind un ingredient universal al tuturor rețetelor de Dit Da Jow, acționând asupra meridianelor inimii și ficatului. Poate fi achiziționat de la Plum Dragon la prețuri cuprinse între 10 și 30 de dolari per uncie, la care se adaugă taxele de transport și ajunge în România în circa 30 de zile.

 Liu Ji Nu (Artemisia Anomala) - 113 grame: Se mai numește și artemisiae anomalae sau, simplu, artemisia ori anomala, fiind o plantă amară și cu energie caldă, acționând asupra meridianelor inimii și splinei. Este o plantă care revitalizează și înviorează sângele și se folosește la echimoze, luxații, entorse și leziuni provocate de lovituri, dar unde tegumentul este intact. Poate fi achiziționat de la Plum Dragon la prețul de 1 dolar per uncie, la care se adaugă taxele de transport și ajunge în România în circa 30 de zile.

Hong Hua (Floare de șofran) - 28 grame: Se mai numește și carthamus tinctorus , floarea roșie sau flos carthami și are un efect puternic energizant și revigorant asupra sângelui. Cele mai bune plante provin din munții Tiber și au o aplicabilitate largă. Gustul este dulce-acrișor și are o energie caldă, acționând asupra meridianelor inimii și ficatului. Poate fi achiziționat de la Plum Dragon la prețul de 4.3 dolari per uncie, la care se adaugă taxele de transport și ajunge în România în circa 30 de zile.

Er Cha (Acacia) - 28 grame: Se mai numește și catechu, catechu negru sau ceaiul copilului, are un gust amărui și astringent, emanând energie rece ce afectează doar meridianul plămânului. Este un ingredient de drenare umedă, ajută la regenerarea rapidă a țesuturilor și la oprirea sângerării, mai ales la cea cauzată de energia caldă. Poate fi achiziționat de la Plum Dragon la prețul de 1.5 dolari per uncie, la care se adaugă taxele de transport și ajunge în România în circa 30 de zile.

Tao Ren (Semințe de piersică) - 28 grame: Semințele de piersică, numite și prunus persica, davidiana sau semen persicae, feliate și decorticate au un gust amărui, o energie neutră și acționează asupra meridianelor inimii, ficatului, plămânului și a intestinului gros, revigorând sângele, iar în combinație cu floarea de șofran are un efect sinergic. Poate fi achiziționat de la Plum Dragon la prețul de 5 dolari per uncie, la care se adaugă taxele de transport și ajunge în România în circa 30 de zile.

Ru Xiang (Mastica) - 28 grame: Se mai numește și frankincese, olibanum sau boswellia carterii, revigorează sângele și are proprietăți sinergice în combinație cu rășina de mirt, o plantă pe care o voi descrie imediat. Are un gust iute-amar și generează energie caldă acționând asupra meridianelor inimii, ficatului și splinei. Poate fi achiziționat de la Plum Dragon la prețul de 2.10 dolari per uncie, la care se adaugă taxele de transport și ajunge în România în circa 30 de zile.

Ding Xiang (Floarea de cuișoare) - 28 grame: Se mai numește și eugenia caryophyllata sau flos caryophylli, are un gust iute-acrișor și generează o energie caldă acționând asupra meridianelor rinichilor, splinei și stomacului. Poate fi achiziționat de la Plum Dragon la prețul de 3.5 dolari per uncie, la care se adaugă taxele de transport și ajunge în România în circa 30 de zile.

Mo Yao (Rășină de mirt) - 28 grame: Se mai numește și commiphora myrrh și se asociază aproape întotdeauna cu mastica generând un efect sinergic foarte puternic. Are un gust amărui și energie neutră și revigorează sângele. acționând asupra meridianelor inimii, ficat și splină. Poate fi achiziționat de la Plum Dragon la prețul de 1.25 dolari per uncie, la care se adaugă taxele de transport și ajunge în România în circa 30 de zile.

Zhi Ban Xia (Corba) - 28 grame: Se mai numește pinellia ternata, rhizoma pinelliae sau dragonul verde și este o plantă care crește mai ales în sudul Chinei și în Japonia, fiind una dintre cele mai bune plante pentru tratamentul problemelor digestive și ușurarea expectorării. De asemenea, planta inhibă proliferarea celulelor canceroase și micșorează tumorile interne și externe sau poate fi măcinată pudră și combinată cu albușul unui ou apoi aplicată pe furuncule sau pe celulită pentru o ameliorare accelerată a lor. S-au remarcat rezultate bune ale acestei plante în cazul leziunilor de natură tuberculoasă, a dermatiutelor de contact și a problemelor auto-imune.

În formă proaspătă planta este foarte toxică și se poate folosi doar pentru un extern. Atunci când se simte o amorțire sau o senzație de arsură pe gât, ori apar senzații de greață, toxicitatea este încă ridicată, urmând a se folosi ghimbir proaspăt pe post de antidot. Altături de ghimbir, toxicitatea poate fi eliminată combinând cu alumen, lime sau lemn dulce, varianta netoxică numindu-se Ban Xia.

Are un gust acru și generează energie caldă, acționând asupra meridianelor splinei, stomacului, plămânilor și inimii. Se folosește în tratarea tusei și stimularea expectorării, reducerea senzației de vomă și calmarea stomacului, tratarea rănilor de piele și a ulcerațiilor.  Poate fi achiziționat de la Plum Dragon la prețul de 1.75 dolari per uncie, la care se adaugă taxele de transport și ajunge în România în circa 30 de zile.

Bing Pian (Borneol) - 28 grame: Se mai numește și dryobalanops aromatica sau borneolum syntheticum și este o substanță aromatică ce deschide porii având un efect de răcire similar cu cel al cristalelor de mentol. Are un gust acru-amărui, o energie rece și acționează asupra meridianelor inimii, splinei și plămânilor. Poate fi achiziționat de la Plum Dragon la prețul de 5.95 dolari per uncie, la care se adaugă taxele de transport și ajunge în România în circa 30 de zile.

Cam acestea sunt ingredientele. După obținere, se vor toca mărunt, se vor amesteca bine și se vor introduce în borcanul de macerare. După circa 5-6 luni produsul poate fi folosit DOAR PENTRU UZ EXTERN. Este un Dit Da Jow foarte simplu, foarte eficient și ieftin, o bază pentru alte amestecuri mai complexe, dar care poate fi folosit fără probleme și așa.

MARE ATENȚIE! UNELE PLANTE POT FI TOXICE, PRIN URMARE MACERATUL NU SE VA INGERA. PRODUSUL ESTE DOAR PENTRU UZ EXTERN.

În cazul în care sunteți practicant de arte marțiale și doriți să începeți condiționările folosind tehnica palmei de fier, unul dintre cele mai bune Dit Da Jow la nivel de începător este formula „dragonul alb”.

Lichidul este unul brun spre negru cu miros plăcut de plante, produce o ușoară încălzire locală, deschide și încălzește canalele energetice fiind ideal pentru practicanții începători și pentru cei intermediari. De asemenea, în scop terapeutic formula este eficientă în variate forme de artrită, inclusiv reumatoidă, în sindromul bi și reduce durerea cauzată de contuzii sau entorse.

Formula conține un număr de 26 de plante (gutui, acanthopanax, cozi de angelică, tulpini de kadsura, eucomie, millettia, homalomena, gențiană, clematis, dispacus, polen de papură, aconit, auklandia, mastică, floare de șofran, rubarbă, sparganium, notopterygium, bujor alb, gardenia, semințe de piersică, rășină de mirt, ceaiul copilului, scoarță de școrțișoară, camfor) și poate fi cumpărată de la Plum Dragon sub formă de plante pentru aproximativ 3.7 litri de lichid (un galon) la prețul de 55 de dolari sau sub formă gata preparată și maturată, în general 1 an, în sticluțe de 4 uncii cu pipetă la prețul de 25 de dolari. Desigur, se va adăuga și taxa de transport, plata se poate face prin Pay Pal, iar produsul ajunge în circa 30 de zile.

Location (Map)

Ce este tehnica palmei de fier (I) – Quán Shù (拳术)...
Nunchaku (Individual 001 - Zilele 001 - 003) - Pri...

Articole similare

 

Comentarii

Nu există niciun comentariu. De ce nu scrieți dumneavoastră unul?
Aveși deja un cont? Autentificați-vă aici
Guest
Luni, 25 Octombrie 2021
Dacă doriți să vă creați un cont, introduceți numele de utilizator, parola și numele dumneavoastră.

Imagine Captcha

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.gongfu.ro/