Nunchaku (Individual 001 - Zilele 001 - 003) - Prize și gărzi (I)

nunchaku02

După un proces destul de lung de cântărire a avantajelor și dezavantajelor, am decis să vă ofer un curs online, la nivel de începător, de Nunchaku (ヌンチャク), aka Shuāng jié gùn (双节棍), primul termen fiind în japoneză, al doilea în limba chineză. Chiar dacă arma s-a consacrat ca o armă japoneză, și chiar așa și este, ea are variante foarte similare și tehnici specifice și în China, prin urmare forma mea de predare le combină, rămânând totuși în spiritul Ryukyu Kobudo a Marelui Maestru Hirokazu Kanazawa trecut recent în neființă.

Dacă doriți să studiați această minunată și eficientă artă, puteți să ne contactați, în speranța că antrenamentele vor fi reluate în Constanța în cadrul clubului Close Combat România. Dacă sunteți din București și doriți să studiați Nunchaku și nu numai, vi-l recomand cu toată încrederea pe Maestrul Cezar Cristea. El activează în cadrul clubului Cezar Cristea Lifebuilding, este un foarte bun profesionist și un om extraordinar.

Nunchaku - Origine, istoric, părțile componente, alegerea armei

Nunchaku (ヌンチャク) este o armă tradițională okinawiană foarte eficientă, având și o origine foarte disputată. În mod tradițional, se crede că a luat naștere dintr-un instrument agricol, folosit de țăranii din Asia de Sud-Est pentru a extrage boabele de orez și semințele de soia. Alții consideră că arma a fost inspirată din biciul folosit pentru cai, ...
https://gongfu.ro/index.php/blog/entry/nunchaku

Tematica de studiu - Nivelul 1 (Centura galbenă)

Nu sunt un mare fan al centurilor, deoarece uneori pot genera false competențe, însă sunt de acord cu existența unui program sistematic și sistematizat de monitorizare a progresului și de ierarhizare a participanților, dintr-un motiv foarte simplu - lipsa de timp. 

Pe vremuri elevul stătea ani întregi lângă maestru și învăța arta, iar dovada competenței o făcea în luptă, de multe ori cu un rezultat tragic. În ziua de azi nu mai este nevoie să moară cineva sau să fie schilodit pentru a dovedi competența, iar problema autoapărării de rezolvă mult mai simplu cu un baston extensibil, cu o armă cu electroșocuri, cu una neletală sau cu un spray iritant lacrimogen. În practica artelor marțiale prima și cea mai grea luptă o duci cu tine, iar dacă te poți învinge, atunci vei putea învinge pe oricine. Nu râdeți, acesta este adevărul. Fundația artelor marțiale nu înseamnă pumni și picioare în sac. Înseamnă disciplină și auto-disciplină, respect, multă liniște și relaxare mintală, acceptarea durerii și multă condiționare. Clar, nu poate fi omisă nici latura marțială, de luptă, că o dăm în dansuri populare, dar asta e o altă discuție. Până atunci, iată criteriile și normele de practică pentru nivelul 1 - Centura galbenă.

 • Minimum 4 luni de practică - Practicantul va trebui să facă dovada că s-a antrenat cel puțin 4 luni, atât individual, cât și împreună cu partenerul. În cadrul clubului acest lucru e simplu de demostrat - să aibă o vechime de cel puțin 4 luni.
 • Minimum 14 antrenamente - Vechimea de 4 luni înseamnă că poate să și lipsească de la antrenamente, dar trebuie să cumuleze cel puțin 14 x 2 ore = 28 de ore de practică la sală.
 • Cunoștințe privind originea, evoluția, istoricul și etimologia armei - sunt cunoștințe teoretice, verificate în timpul examenului de grad.
 • Cunoașterea anatomiei armei în limba japoneză, a modului în care se poate construi, cum se aleg dimensiunile, cum se transportă - sunt cunoștințe teoretice, verificate în timpul examenului de grad, dar și practice, deoarece practicantul va trebui să execute comenzi date în limba japoneză.
 • Nigiri – 握り (Prize): Ryote nigiri (Jun-te nigiri, Tanto gyaku temochi, Tetsu-bo nigiri, Tetsu-bo gyaku nigiri), Katate nigiri, Katate gyaku nigiri. Practicantul va trebui să stăpânească prizele și trecerile, să le execute la viteză moderată, însă fără a pierde controlul asupra armei.
 • Dachi (Poziții): Musubi Dachi, Renoji Dachi, Hachiji Dachi Shizentai, Zenkutsu Dachi, Kokutsu Dachi. Practicantul va trebui să execute pozițiile în mod corect, și la nivel mediu-jos, demonstrând stabilitate și ancorare.
 • Kamae (Gărzi): Rei no Kamae și Yoi no Kamae (Musubi Dachi), Seigan no Kamae și Chudan Yama Kamae (Renoji Dachi), Jodan Suihei Kamae (Hachiji Dachi Shizentai și Zenkutsu Dachi), Ichi Monji Kamae (Kokutsu Dachi). Practicantul va trebui să execute trecerile dinntr-o gardă în alta în mod cursiv, păstrând corectitudinea pozițiilor
 • Uke (Blocaje): (High, Low) Kokutsu Dachi (Jodan Age Uke, Jodan Gyaku Age Uke), Zenkutsu Dachi (Gedan Uke, Gedan Juji Uke, Jodan Juji Uke). Practicanul va trebui să execute corect blocajele, atât în gol, cât și la atacuri simulate ale partenerului.
 • Furi – 振り (Lovituri prin biciuire): (Lateral, În sus, În jos) Hachiji Dachi Shizentai – Jodan Suihei Kamae (Jodan Suihei Furi), Zenkutsu Dachi – Jodan Suihei Kamae (Jodan Suihei Furi), Kokutsu Dachi – Ichi Monji Kamae (Jodan Ichimonji Furi)
 • Furi Geri (Lovituri cu piciorul): Lovituri de biciurire cu piciorul în față.
 • Bu Ho no Kata Shodan: primele 12 secțiuni din din primul kata

 Cum ne antrenăm?

Când și dacă se va termina pandemia, ne vom vedea la sală în Constanța sau, dacă avem un grup mai mare, poate facem pe plajă. Până atunci, de acasă. Până atunci, urmăriți explicațiile și pozele de pe acest blog. Dacă doriți să vedeți și filmele cu execuțiile, vă faceți un cont pe acest site și trimiteți un mesaj că doriți să urmați cursul online de nunchaku. Ne vedem pe rețeaua socială proprie, în grupul special și stabilim acolo detaliile.

Vă recomand să vă găsiți un partener cu care să exersați. Mare atenție însă. Partenerul TREBUIE SĂ POSEDE ECHIPAMENT DE PROTECȚIE!! Chiar și arma de antrenament (cauciuc sau spumă) este periculoasă. NU VĂ JUCAȚI! Nu ne asumăm nicio răspundere dacă faceți tâmpenii sau o ardeți Bruce Lee cu partenerul. Îl puteți răni serios și răspundeți inclusiv penal. Dacă nu aveți un partener, am să vă explic cum puteți proceda, însă, din păcate, nimic nu înlocuiește eficient partenerul.

Drill-urile cu partenerul se fac cât de lent permite arma și tehnica și fără forță, atât blocajele, cât și atacurile, inclusiv biciuirile. NU EXERSAȚI O TEHNICĂ CU PARTENERUL PÂNĂ CÂND NU O STĂPÂNIȚI ATÂT ÎN GOL, CÂT ȘI LA MANECHIN (SAC ETC.)! În gol e una, cu partner sau la manechin e altceva, deoarece arma, după impact, ricoșează și trebuie să o puteți controla, altfel vă puteți răni și dumneavoastră.

NU FOLOSIȚI NICIODATĂ ARME DURE LA ANTRENAMENTUL CU PARTENER! De fapt, cel mai bine este să folosiți la început o armă foarte ușoară, din plastic îmbrăcat în spumă care să nu genereze o mare forță de impact, chiar și la tehnicile în gol. După ce stăpâniți tehnica, puteți trece la arme mai grele și mai dure, pentru a nu vă răni când exersați. Din experiență vă spun că doare tare când vă loviți cu un nunchaku. În niciun caz și în nicio situație nu folosiți arme grele și dure la lucrul cu partener.

În perioada pandemiei, dacă doriți, putem organiza și sesiuni video online, folosind Zoom, Skype, Teams sau Webex și doar atunci când grupul este mai mare. De asemenea, când credeți să stăpâniți o tehnică, vă puteți filma din față și profil și mi le puteți trimite pentru a vi le evalua.

Jun-te nigiri - 順手握り sau priza directă cu lanțul în sus

Prize (Nigiri - 握り): Ryote nigiri - 両手握りsau priza cu ambele mâini

Este una dintre cele mai utilizate prize de nunchaku, baza gărzilor și, în general, punctul de plecare al oricărei tehnici. Bastoanele (Kon) se prind cu ambele mâini de capetele de jos (Ki-kon-bu), cu ochiul pumnului în sus, iar între ciocanul pumnului și capătul bastonului (Kon-tei) rămâne un spațiu de circa 2-3 centimetri (Ki-kon bu jun-te nigiri 基棍部順手握り). 

O altă priză des folosită, în care se folosesc ambele mâini, este priza la mijloc – Chu-kon bu jun-te nigiri (中棍部順手握り) și, mai rar, cea de partea de sus a bastonului – Jo-kon bu jun-te nigiri (上棍部順手握り), aceasta din urmă folosindu-se mai ales în prizele de tip baston.

Jun-te nigiri - 順手握り

Tanto gyaku temochi - 短刀逆手持ち sau priza inversă tip sabie scurtă

Este o altă priză foarte utilizată, în care bastoanele (Kon) se prind invers, de obicei de zona de mijloc (Chu-kon-bu), cu ochiul pumnului înspre capătul bastonului (Kon-tei) și ciocanul pumnului înspre vârful său (Kon-toh). (Chu-kon bu tanto gyaku temochi 中棍部 短刀逆手持ち)
Ca și în cazul prizelor directe, și aici bastoanele se pot ține în zona de sus (Jo-kon bu tanto gyaku temochi 上棍部短刀逆手持ち) sau, mai rar, de zona de jos (Ki-kon bu tanto gyaku temochi 基棍部短刀逆手持ち). 
Tanto gyaku temochi - 短刀逆手持ち

Tetsu-bo nigiri - 鉄棒握り sau priza de tip tip baston

Este o priză foarte utilizată, în care arma se ține ca pe un baston, ambele mâini fiind orientate cu ochiul pumnului înspre vârful bastonului (Kon-teh). Cele mai cunoscute prize sunt cele din zona din mijloc (Chu-kon bu tetsu-bo nigiri 中棍部鉄棒握り) și din zona inferioară (Ki-kon bu tetsu-bo nigiri 基棍部鉄棒握).

Tetsu-bo nigiri - 鉄棒握り

Tetsu-bo gyaku nigiri - 鉄棒逆握り sau priza inversă de tip baston

Este foarte asemănătoare cu priza de tip baston normală, doar că una dintre mâini ține bastonul cu ochiul pumnului spre capătul inferior în timp ce cealaltă mână ține bastonul cu ochiul pumnului orientat spre capătul superior, prizele putând fi efectuate la toate cele trei niveluri sau în combinații mixte ale acestora. 

Toate aceste prize au fost prezentate având mâinile în aceeași poziție, însă pot exista variante diferite. Spre exemplu, din priza inversă de tip baston (Tetsu-bo gyaku nigiri - 鉄棒逆握り)mâna stângă ține de capătul de jos al bastonului (Sa-kon ki-kon bu U-kon Jo-kon bu tetsu bo gyaku nigiri 左棍基棍部 右棍上棍部鉄棒逆握り)

Tetsu-bo gyaku nigiri - 鉄棒逆握り

Prize (Nigiri - 握り): Katate nigiri - 片手握りsau priza directă cu o mână

În katate nigiri (片手握り), mâna care ține arma în timpul lovirii se numește Wa kon o-nigiru te (把棍を握る手) sau To-te (把手), în timp ce mâna liberă, cea care urmează să intercepteze bastonul ce lovește, se numește Hi kon o-nigiru gawa no te (飛棍を握る側の手) sau Yu-te (遊手).

Și bastoanele poartă denumiri diferite. Astfel, bastonul care se ține în To-te poartă numele de Wa-kon (把棍), iar cel liber, care lovește, se numește, evident, Hi-kon (飛棍).

Bastonul (Wa-kon 把棍) se prinde cu o mână (Wa kon o-nigiru te 把棍を握る手) de capătul inferior (Ki-kon-bu 基棍部), acesta fiind ținut ferm în pumn, fără a se strânge prea tare (Ki-kon-bu katate nigiri 基棍部片手握り). Celălalt baston (Hi-Kon 飛棍) este lăsat liber, priza fiind folosită atunci când se execută lovituri prin biciuire (Furi 振り).

Este foarte important ca degetul cel mare să fie bine protejat, exact în maniera în care se strânge pumnul, altminteri există foarte mari șanse de accidentare.

În funcție de distanța față de adversar (Maai 間合い) priza poate fi efectuată și la mijloc (Chu-kon-bu katate nigiri 中棍部片手握り) sau, mult mai rar, la capătul superior (Jo-kon-bu katate nigiri 上棍部片手握り). 

În anumite situații, bastonul (Wa-kon 把棍) se prinde invers, cu ochiul pumnului spre capătul inferior (Kon-tei 棍底) și ciocanul pumnului spre capătul superior (Kon-toh 棍頭), o astfel de priză numindu-se Katate gyaku nigiri 片手逆握り – și, în funcție de nevoie, se poate situa la oricare dintre cele trei niveluri.

Katate nigiri - 片手握り
Katate gyaku nigiri 片手逆握り

Rei no kamae – 礼の構え sau poziția de salut și Yoi no kamae – 良いの構え  sau poziția de început

Poziții și gărzi (Dachi 立ち și Kamae 構え)

Este poziția formală de început, din care se realizează salutul tradițional. 

Drepți cu călcâiele lipite, vârfurile depărtate astfel încât tălpile să formeze un unghi de 85-90 de grade (Musubi Dachi 結び立ち).

Corpul este relaxat, șoldurile sunt împinse în față, mâinile pe lângă corp cu palmele lipite de coapse, degetele orientate în jos. Arma se ține în mâna stângă, semnificând intenții pașnice, cu bastoanele (Kon 棍) lipite, lanțul (Kusari 鎖 sau Himo 紐) orientat oblic în jos. Priza se face la Jo-kon-bu 上棍部, între degetul mare și palmă (Rei no Kamae 礼の構え).

Din această poziție, trunchiul se înclină la 45 de grade în față, privirea în jos și se execută salutul din picioare (Ritsu rei 立礼).

După revenire, arma se ridică și se aduce în fața bazinului, cu podul palmei pe linia centrală, Kusari 鎖 (Himo 紐) orientat spre dreapta-sus, palma spre abdomen. În același timp palma dreaptă se orientează și ea cu fața spre abdomen și ajunge în fața bazinului, deasupra armei. Se prinde arma în palma dreaptă, între palmă și degetul mare, ținându-se de Ki-kon-bu 基棍部 și se orientează arma vertical, cu Kon-toh în sus, fiind ținută cu ambele mâini. Mâna stângă eliberează arma, iar aceasta se aduce în dreptul coapsei drepte, Kusari 鎖 (Himo 紐) fiind orientat în jos (Yoi no Kamae – 良いの構え).

Rei no kamae – 礼の構え, Ritsu rei 立礼, Yoi no kamae – 良いの構え

Seigan no kamae – 青眼の構え sau poziția de înfruntare a inamicului și Chudan Yama kamae – 中断山構え sau poziția în forma muntelui Yama

Din Yoi no Kamae - – 良いの構え, piciorul drept se duce în față, cu vârful orientat spre înainte, călcâiele situate cam la o lățime și jumătate de umeri. Călcâiele se află aproape pe aceeași linie, liniile tălpilor formând un unghi de circa 85 de grade, genunchii sunt ușor îndoiți, greutatea repartizată cam 75% pe piciorul din spate și 25% pe piciorul din față (Renoji Dachi レの字立ち).

Simultan, brațul drept se aduce de la coapsă oblic în față, pe linia de centru, cu cele două Kon 棍 oblic în față, Kon-toh 棍頭 țintind înspre gâtul adversarului. Priza se face pe Ki-Kon-bu 基棍部, pumnul este orientat vertical, palma stângă se desface și se aduce în față, pe linia de centru, în dreptul bazinului, protejând zona inferioară. Coatele sunt pe lângă corp, orientate în jos, trunchiul formează un unghi de 30-35 de grade cu linia de atac, șoldurile sunt împinse în față, adversarul se privește direct în ochi (Seigan no Kamae – 青眼の構え).

Din această poziție, cotul drept se îndoaie ușor și se apropie brațul de corp, se eliberează Sa-kon 左棍 ce va fi prins în palma stângă în zona Ki-Kon-bu 基棍部. U-kon 右棍 este ținut vertical pe linia de centru, astfel încât Kon-toh 棍頭 să fie situat la nivelul pieptului, între cotul drept și corp fiind o distanță de un pumn cu degetul mare ridica iar antebrațul drept este paralel cu solul.

Pumnul stâng este pe linia de centru în dreptul abdomenului, bastonul fiind orientat oblic în sus, cu Kon-toh 棍頭 țintind gâtul inamicului, aceasta reprezentând poziția de bază din care se declanșează orice atac și se efectuează orice blocaj (Chudan Yama Kamae - 中断山構え).

Seigan no kamae – 青眼の構え, Chudan Yama kamae – 中断山構え

Jodan suihei kamae – 上断水平構え sau poziția orizontală cu arma deasupra capului

Este o poziție de blocare a loviturilor la nivelul capului și de interceptare și preluare a armei și se poate executa în 2 variante. 

 1. Din Chudan Yama Kamae 中断山構え, piciorul din spate se aduce lângă cel din față, tălpile situate la o lățime și jumătate de umeri, călcâiele pe aceeași linie, cu vârfurile ușor orientate în exterior, genunchii ușor îndoiți, bazinul împins înainte (Hachiji Dachi Shizentai 八字立ち 自然体).
 2. Din Chudan Yama Kamae 中断山構え, piciorul din spate se deplasează înainte la o distanță de circa 2 lățimi de umeri, cel din spate se întinde, distanța dintre tălpi fiind de o lățime de umeri, tălpile fiind paralele. Greutatea este repartizată circa 80% pe piciorul din față și 20% pe cel din spate, coapsa și gamba piciorului din față formând un unghi de circa 120 de grade, proiecția dusă din vârful genunchiului căzând pe mijlocul tălpii (Zenkutsu Dachi 前屈立ち).

În același timp pumnii se răsucesc cu palmele în față, iar arma se duce oblic în sus până ajunge deasupra capului, cam la doi pumni deasupra creștetului și un pumn în fața frunții, distanța dintre palme fiind cam 2 lățimi de umeri, bastoanele fiind ținute de Ki-kon-bu 基棍部 (Jodan Suihei Kamae – 上断水平構え).

Chudan Yama kamae 中断山構え, Jodan suihei kamae (din Hachiji Dachi Shizentai 八字立ち 自然体)
Chudan Yama kamae 中断山構え, Jodan suihei kamae (din Zenkutsu Dachi 前屈立ち)

Ichimonji kamae – 一文字構え sau poziția oblică superioară

Este o poziție defensivă ce permite blocarea și efectuarea unui contraatac rapid. 

Din Chudan Yama Kamae 中断山構え, piciorul din față se deplasează în spate, cam la două lățimi de umeri, călcâiele fiind situate pe aceeași linie. Talpa piciorului din față este orientată înainte, iar cea a piciorului din spate este aproape perpendiculară pe linia determinată de cea din față, formând un unghi de circa 110 grade. Genunchii sunt îndoiți, greutatea fiind repartizată circa 80% pe piciorul din spate și 20% pe cel din față (Kokutsu Dachi 小靴立ち).

Simultan, cu priza pe Ki-kon-bu 基棍部, U-kon 右棍 (presupunând că Chudan Yama Kamae 中断山構え este cu dreptul în față) se ridică și se duce în spate în timp ce Sa-kon 左棍 ajunge în dreptul feței, cu pumnul stâng în fața ochilor și Kon-toh 棍頭 în fața frunții. Antebrațul drept este perpendicular pe sol, cotul deasupra urechii, iar Kusari 鎖 (Himo 紐) se află oblic deasupra creștetului capului, puțin în față, arma formând o linie dreaptă (Ichimonji Kamae – 一文字構え). Blocajul se efectuează, în general, cu Kusari 鎖 (Himo 紐) permițându-se inclusiv interceptarea și preluarea armei. Corpul este drept și formează cu direcția de atac un unghi de 45 de grade, brațul din spate este tras înapoi, bazinul este ridicat.

Chudan Yama kamae 中断山構え, Ichimonji kamae – 一文字構え

Planul de antrenament 

Toate cele prezentate aici reprezintă bazele tehnicii de nunchaku. Învățăm pozițiile și învățăm să controlăm arma și să trecem dintr-o poziție în alta, iar dacă ați fost atenți, învățăm chiar și un atac și câteva tehnici de blocare. Pentru început, avem de exersat timp de 3 zile, următoarele, apoi vom trece mai departe, la alte tehnici.

 1. Ryote Nigiri: Jun-te nigiri – Tanto gyaku temochi – Tetsu-bo nigiri – Tetsu-bo gyaku nigiri (5 serii de câte 10 repetări)
 2. Katate nigiri: Migi to-te Hidari yu-te, Migi wa-kon Hidari Hi-kon – Hidari to-te Migi yu-te, Hidari wa-kon Migi Hi-kon (5 serii de câte 30 repetări cu prize la Ki-kon bu, Chu-kon bu și Jo-kon bu)
 3. Katate gyaku nigiri – Migi to-te Hidari yu-te, Migi wa-kon Hidari Hi-kon – Hidari to-te Migi yu-te, Hidari wa-kon Migi Hi-kon (5 serii de câte 30 repetări cu prize la Ki-kon bu, Chu-kon bu și Jo-kon bu)
 4. Rei no kamae – Ritsu Rei – Yoi no kamae – Seigan no kamae – Chudan Yama kamae (5 serii de câte 10 intrări pe poziție pe partea stângă și pe partea dreaptă)
 5. Rei no kamae – Ritsu Rei – Yoi no kamae – Seigan no kamae – Chudan Yama kamae – Jodan Suihei kamae (Hachiji Dachi Shizentai) – Chudan Yama kamae (5 serii de câte 10 intrări pe poziție pe partea stângă și pe partea dreaptă)
 6. Rei no kamae – Ritsu Rei – Yoi no kamae – Seigan no kamae – Chudan Yama kamae – Jodan Suihei kamae (Zenkutsu Dachi) – Chudan Yama kamae (5 serii de câte 10 intrări pe poziție pe partea stângă și pe partea dreaptă)
 7. Rei no kamae – Ritsu Rei – Yoi no kamae – Seigan no kamae – Chudan Yama kamae – Ichimonji kamae – Chudan Yama kamae (5 serii de câte 10 intrări pe poziție pe partea stângă și pe partea dreaptă)

Deocamdată atât. Data viitoare vom prezenta și exercițiile cu partener, sau dacă nu aveți un partener, cum putem improviza un atac simulat. Pentru detalii există și filmele. Acestea nu sunt făcute la o calitate profesională, însă pot fi utile pentru înțelegerea modului de executare a tehnicilor. 

Ne revedem în curând!

Location (Map)

Dit Da Jow - Vinul de plante.
Nunchaku - Origine, istoric, părțile componente, a...

Articole similare

 

Comentarii

Nu există niciun comentariu. De ce nu scrieți dumneavoastră unul?
Aveși deja un cont? Autentificați-vă aici
Guest
Luni, 25 Octombrie 2021
Dacă doriți să vă creați un cont, introduceți numele de utilizator, parola și numele dumneavoastră.

Imagine Captcha

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.gongfu.ro/