Nunchaku - Origine, istoric, părțile componente, alegerea armei

nunchaku

Nunchaku (ヌンチャク) este o armă tradițională okinawiană foarte eficientă, având și o origine foarte disputată. În mod tradițional, se crede că a luat naștere dintr-un instrument agricol, folosit de țăranii din Asia de Sud-Est pentru a extrage boabele de orez și semințele de soia. Alții consideră că arma a fost inspirată din biciul folosit pentru cai, în timp ce alții spun că a luat naștere din clapetele de lemn (Hyoshiki) utilizate de gărzile nocturne ce patrulau prin sate în Japonia medievală pentru a alerta populația în caz de incendiu sau de pericol.

Origini și istoric

Unii consideră că istoria armei este mult mai veche, de pe la sfârșitul primului mileniu. În China, împăratul Song Tai Zu creează stilul Pan Long Gun (盘龙棍), în care sunt incluse forme cu un baston, cu două și trei bastoane legate între ele. De altfel, denumirea armei în limba chineză este Shuāng Jié Gùn (双截棍 ), în forma sportivă întâlnindu-se și termenul Èr Jié Gùn (二截棍 ).

În realitate, armele chinezești sunt mult mai mari, iar stilul de luptă este complet diferit, asocierea dintre nunchaku și artele marțiale chinezești fiind făcută de legendarul Bruce Lee, preluând-o, de fapt, din Karate. Într-adevăr, nunchaku este o armă japoneză, dezvoltată în Okinawa și integrată în sistemul de arte marțiale okinawiene (Kobudo), de unde a fost mai apoi preluată și popularizată în Karate. Legenda spune că, la un moment dat, în Okinawa a fost interzis portul săbiilor și, pentru a se putea apăra, aristocrații au dezvoltat această armă de succes cu care au putut face față atacurilor samurailor.

Nunchaku no meisho ヌンチャクの名称 - Părțile componente

  • Himo (紐) – Frânghia sau cureaua. Este elementul flexibil al armei, care face legătura dintre cele două bastoane. Se folosește doar în cazul în care acesta este o curea sau o sfoară.
  • Kusari (鎖) – Lanțul. Este elementul flexibil al armei, care face legătura dintre cele două bastoane. Se folosește doar în cazul în care acesta este un lanț.
  • Ana (穴) – Gaura. Este locul de îmbinare dintre elementul flexibil (Himo sau Kusari) și bastoane. În cazul lanțului (Kusari), Ana trebuie să aibă un cap pivotant.
  • Kon-toh (棍頭) – Capătul de sus. Este capătul de sus al bastonului, zona în care se face îmbinarea cu elementul flexibil.
  • Kon-tei (棍底) – Capătul de jos. Este capătul de jos al bastonului, o zonă folosită deseori pentru lovire și împungere.
  • U-kon (右棍) – Bastonul din dreapta. Este bastonul ținut în mâna dreaptă sau care lovește din dreapta.
  • Sa-kon (左棍) – Bastonul din stânga. Este bastonul ținut în mâna stângă sau care lovește din stânga.
  • Ue(Jo)-kon-bu (上棍部)Partea superioară a bastonului. Este treimea superioară a bastonului, cea dinspre capătul de sus (Kon-toh).
  • Ki-kon-bu (基棍部) – Partea inferioară a bastonului. Este treimea inferioară a bastonului, cea dinspre capătul de jos (Kon-tei).
  • Chu-kon-bu (中棍部) – Partea mijlocie a bastonului. Este treimea situată la mijlocul bastonului, între partea superioară și cea inferioară.

Alegerea armei, întreținerea și tipuri de armă 

Cel mai bun nunchaku este cel făcut din lemn de esență tare. Bastoanele (Kon) au o lungime egală, măsurată de la cot până la jumătatea palmei. Cele două bastoane sunt conectate prin lanț (Kusari) sau frânghie (Himo), lungimea acesteia fiind aleasă astfel încât dacă se înfășoară arma în jurul palmei, bastoanele trebuie să formeze o linie dreaptă și să stângă puternic palma.

În luptă, toate părțile armei sunt utilizate. Partea mobilă (Kusari sau Himo) se folosește pentru a strânge, a bloca o armă sau mâna, a sufoca, iar capetele (Kon-Toh și Kon-Tei) se folosesc pentru a împunge sau pentru a înjunghia, în timp ce bastoanele (Kon) se folosesc pentru a bloca și a lovi).

Se recomandă ca o dată pe lună arma să fie bine ștearsă folosindu-se o cârpă moale, înmuiată în ulei de plante (de exemplu de măsline). Astfel, vom preveni alunecarea și arma va face o priză mai bună. Dacă se folosește o sfoară de nailon sau orice altă legătură fără cap pivotant (Himo), găurile de legătură (Ana) se acoperă cu ceară de lumânare sau parafină pentru a reduce frecarea, cu parafină ungându-se și Himo.

Există mai multe tipuri de nunchaku, în funcție de destinație și de stil. Indiferent de materialul de construcție sau de tipul legăturii, la antrenamente se folosesc îndeosebi armele cu bastoane (Kon) cilindrice (Maru-gata Nunchaku sau Enkei Nunchacku - 円形), în această categorie intrând și armele cu bastoane tronconice

Greutatea armei diferă în funcție de tipul antrenamentului, iar la lucrul cu partener se folosesc arme ușoare, cu suprafața acoperită cu un material moale, eventual căști de protecție.

În luptă se utilizează arme cu bastoane hexagonale sau octogonale (Hachikakukei Nunchaku - 八角形), din lemn foarte tare, muchiile provocând, la impact, efecte distructive considerabil mai importante decât suprafețele netede. Uneori pe bastoane se montează ținte pentru a spori efectul distructiv, însă acestea îl pot afecta și pe cel care-l utilizează.  

O variantă mai rar utilizată este nunchaku semicilindric (Hankei Nunchaku - 半形), mai ușor de ascuns și transportat în comparație cu arma clasică. Bastoanele nu sunt cilindrice, ci semicilindrice și formează un singur baston. Nu sunt atât de confortabil la utilizat și nici atât de eficiente precum cele standard, însă au avantajul unei arme compacte.

Nunchaku asimetric (So-Setsu-Kon Nunchaku) are un baston normal, în timp ce lungimea celuilalt este la jumătate. Este folosit la antrenamente sau chiar în luptă de persoanele nu foarte îndemânatice, bastonul scurt permițând lovituri fără riscul de a se lovi propria mână.  

Arma poate fi formată și din trei bastoane (San-Setsu-Kon Nunchaku) sau chiar patru (Yon-Setsu-Kon Nunchaku), nu doar din două. În cazul în care arma are mai multe bastoane, eficiența sa crește, deoarece chiar dacă un baston este tăiat sau blocat, celelalte două pot funcționa foarte eficient.

De obicei, la San-Setsu-Kon Nunchaku bastoanele au aceeași lungime. Există însă o variantă în care două bastoane sunt la jumătatea lungimii celui de-al treilea (So-San-Setsu-Kon Nunchaku), având cam același rol ca și varianta cu două bastoane.  

Dacă arma are două bastoane lungi și două la jumătate, rezultă un nunchaku format din patru piese (Yon-Setsu-Kon Nunchaku), folosit mai ales în lupta împotriva armelor lungi sau în lupta de la distanță.

Indiferent de tipul armei, reținem că tehnicile de bază sunt aceleași și se pot adapta relativ ușor odată ce au ajuns la maturitate și eficiență.

Location (Map)

Nunchaku (Individual 001 - Zilele 001 - 003) - Pri...
Teoria celor 5 elemente în medicina tradițională c...

Articole similare

 

Comentarii

Nu există niciun comentariu. De ce nu scrieți dumneavoastră unul?
Aveși deja un cont? Autentificați-vă aici
Guest
Sâmbătă, 25 Septembrie 2021
Dacă doriți să vă creați un cont, introduceți numele de utilizator, parola și numele dumneavoastră.

Imagine Captcha

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.gongfu.ro/